Kun je Bokashi startercultuur ook zelf maken?

Bokashi is een Japanse term die ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’ betekent. Het is een methode voor het composteren van organisch afval met behulp van gefermenteerde micro-organismen, zoals melkzuurbacteriën.

Bij het maken van Bokashi wordt organisch materiaal, zoals groente- en fruitresten, tuinafval en ander keukenafval, gemengd met een startercultuur van micro-organismen. Deze micro-organismen fermenteren het afval, waardoor het snel afbreekt en omgezet wordt in een voedingsrijke compost.

Zelf je Bokashi startercultuur maken

Het is mogelijk om zelf een startercultuur voor Bokashi te maken. Hoewel het eenvoudiger is om een kant-en-klare startercultuur te kopen, kun je ook je eigen cultuur creëren met behulp van natuurlijke ingrediënten. Hier is een basisrecept om je eigen Bokashi-startercultuur te maken:

Ingrediënten:

Stappen:

  1. Meng 1 kilogram ongebleekte tarwezemelen of rijstzemelen met 100 ml melasse (rietsuiker) in een grote kom.
  2. Voeg geleidelijk water toe terwijl je de zemelen en melasse mengt. Het doel is om een vochtige, maar niet druipende consistentie te bereiken. Het mengsel moet vergelijkbaar zijn met de vochtigheid van een uitgewrongen spons.
  3. Plaats het mengsel in een luchtdichte container, bij voorkeur een glazen pot. Zorg ervoor dat de pot goed afgesloten is om lucht buiten te houden.
  4. Laat de container op een warme plaats staan, zoals een kast of een plank, bij een temperatuur van ongeveer 20-25 graden Celsius. Het fermentatieproces begint en de micro-organismen zullen zich vermenigvuldigen.
  5. Roer het mengsel dagelijks gedurende ongeveer een week. Hierdoor bevorder je de groei van melkzuurbacteriën en andere gewenste micro-organismen.
  6. Na ongeveer een week zou de startercultuur klaar moeten zijn. Het mengsel zal een aangename, zurige geur hebben. Als er schimmelvorming of een onaangename geur optreedt, is de cultuur waarschijnlijk bedorven en moet je opnieuw beginnen.

Opmerking: Sommige mensen voegen ook een kleine hoeveelheid melk toe aan het mengsel om de groei van melkzuurbacteriën te stimuleren. Dit is optioneel en kan helpen bij de ontwikkeling van de startercultuur, maar het is niet noodzakelijk.

Houd er rekening mee dat zelfgemaakte starterculturen mogelijk niet dezelfde consistentie, kwaliteit en efficiëntie hebben als commerciële varianten. Het kan wat experimenteren vergen om de optimale samenstelling en verhoudingen te vinden. Als je serieus bent over het gebruik van Bokashi, kan het de moeite waard zijn om een betrouwbare kant-en-klare startercultuur aan te schaffen.