6 verantwoorde en onderhoudsvriendelijke alternatieven voor gras

Droom je van een prachtig groen gazon, maar heb je geen zin in al het gedoe van het onderhoud? Goed nieuws! Er zijn geweldige alternatieven voor gras die niet alleen weinig onderhoud vergen, maar ook beter zijn voor het milieu. In dit artikel stellen we zes alternatieven voor gras aan je voor, met plantvoorbeelden en handige tips voor waar ze het beste groeien.

1. Klaver:

Klaver is een topkeuze als alternatief voor gras. Het vormt een dichte, groene mat en heeft weinig onderhoud nodig. Bovendien bindt klaver natuurlijke stikstof, wat goed is voor de bodem. Je kunt eens kijken naar witte klaver (Trifolium repens) en rode klaver (Trifolium pratense) als voorbeelden.

Een klavergazon laten groeien

2. Microklaver:

Microklaver is speciaal ontwikkeld als alternatief voor gras. Het lijkt op klaver, maar de mat is fijner van structuur. Net als klaver heeft microklaver weinig onderhoud nodig en bindt het stikstof. Dit is een geweldige keuze voor gazons, parken en sportvelden. Je kan het tussen het bestaande gras in zaaien, dus je hoeft niet meteen je hele gazon te vervangen. Vergeet niet eerst goed te verticuteren voordat je gaat zaaien. De meeste tuincentra verkopen Microklaver zaden en online is het ook makkelijk te vinden (bijvoorbeeld hier).

3. Schaduwminnende planten:

Heb je een tuin met weinig zonlicht of veel schaduw? Geen probleem! Kies voor schaduwminnende planten. Mossen, varens en schaduwgrassen zijn perfect voor die plekken. Ze hebben weinig onderhoud nodig en geven een natuurlijke uitstraling aan je tuin. Denk bijvoorbeeld aan veenmos (Sphagnum spp.), tongvaren (Asplenium scolopendrium) en mannetjesereprijs (Poa supina).

Meer voorbeelden

4. Bodembedekkers:

Bodembedekkers zijn geweldige planten die de bodem bedekken en tegelijkertijd een groen oppervlak creëren. Ideaal als je weinig tijd hebt voor onderhoud. Kruipende tijm (Thymus serpyllum), sedum en elfenbloem (Epimedium spp.) zijn goede voorbeelden van bodembedekkers. Ze vormen een mooie, groene mat en onderdrukken onkruidgroei.

5. Siergrassen:

Siergrassen zijn prachtige planten die je tuin een unieke uitstraling geven. Ze variëren in hoogte, kleur en textuur en hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan gras. Prachtriet (Miscanthus sinensis), blauw schapengras (Festuca glauca) en lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides) zijn voorbeelden van siergrassen die je kunt overwegen.

6. Kunstgras (liever niet!):

Misschien denk je aan kunstgras als een onderhoudsvriendelijke optie, maar let op! Kunstgras wordt niet als groen en verantwoordelijk beschouwd voor je tuin. Het is gemaakt van petrochemische materialen en kan schadelijk zijn voor het milieu. Als je toch kunstgras overweegt, kies dan voor gerecyclede materialen en gebruik het alleen in specifieke situaties, zoals intensief gebruikte sportvelden of op een balkon of dakterras.

Hoe verwijder je het oude gras

Als je van plan bent om je grasveld te vervangen door een meer gebruiksvriendelijk alternatief, is het belangrijk om het oude gras op de juiste manier te verwijderen. Hoewel er geen gemakkelijke methoden zijn, is het essentieel om dit grondig te doen om latere teleurstellingen te voorkomen. Hoewel omspitten soms een optie is (hoe dieper, hoe beter), bestaat er een kans op verzakkingen en hergroei van gras. Hoewel dit niet altijd problematisch is, kan het beter zijn om zoveel mogelijk gras te verwijderen voor het beste resultaat.

Ten slotte
Kies verstandig en geniet van een prachtige en onderhoudsvriendelijke tuin! Klaver, microklaver, schaduwminnende planten, bodembedekkers, siergrassen zijn allemaal geweldige alternatieven voor gras. Vergeet niet om de plantensoorten te onderzoeken en rekening te houden met de specifieke omstandigheden in jouw tuin en regio voordat je planten selecteert.